fullsizeoutput_a33.jpeg

blog

Commentaar, ideeën, observaties.

‘Verbinding’ … revival van het algemeen belang?

Foto: Jeroen Poortvliet/ bron: VNO NCV

Foto: Jeroen Poortvliet/ bron: VNO NCV

De werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het jaar voortvarend begonnen. In februari werd gemeld dat de gezamenlijke werkorganisatie van MKB-Nederland en VNO-NCW is aangepast om klaar te zijn voor de toekomst. Vorige week werd bekend dat Ingrid Thijssen de VNO-NCW voorzittershamer overneemt van Hans de Boer. 

Een nieuwe lente, een nieuw geluid en om twee redenen opmerkelijk. Niet alleen krijgen de werkgevers voor het eerst een vrouwelijke voorzitter, maar met haar benoeming hoopt de werkgeversorganisatie een boegbeeld te introduceren waarmee een andere tone of voice wordt nagestreefd. 

Kende Nederland vereniging VNO-NCW in de afgelopen jaren vooral als een club die bij monde van hun voorzitter(s) Unverfroren de belangen van haar eigen achterban behartigde, met het aantreden van Ingrid Thijssen wil de vereniging een koerswijziging bekrachtigen. VNO-NCW wil verbinding met de samenleving zoeken en het bestuur ziet in haar bij uitstek iemand die een belangrijke rol kan spelen in het leggen van verbinding tussen ondernemers, samenleving en politiek. 

Afgaand op geluiden uit (bestuurlijke) ondernemerskringen heeft zo langzamerhand de overtuiging postgevat dat het louter najagen van eigenbelang contraproductief werkt als het gaat om beeldvorming en reputatie, dat economische groei en ervaren welzijn niet noodzakelijkerwijs parallel lopen en dat een belangrijke en invloedrijke club als een werkgeversvereniging een andere, meer gewaardeerde, rol in de samenleving past. Een positieve, een aanjagende, een coöperatieve.

Verbinding…wij wensen Ingrid Thijssen een succesvol en daadkrachtig voorzitterschap en hopen dat belangenverenigingen en andere maatschappelijke organisaties zich – net als VNO-NCW – meer committeren aan een gedeeld belang. Hopelijk wordt het woord ‘verbinding’ in 2020 inhoudelijk geladen door intenties en daden die in het belang zijn van allen die in Nederland samenleven. 

Los daarvan: wij nomineren ‘verbinding’ alvast als woord van het jaar 2020.