fullsizeoutput_a33.jpeg

blog

Commentaar, ideeën, observaties.

Hoe Voorwaarts?

Een mooie zomerse zondagochtend in de Jordaan, rond half twaalf. De weekendkranten liggen klaar. De brunch kan beginnen. Er wordt aangebeld. Ik kijk van één hoog naar beneden en zie een keurig stel. Verkondigers van de blijde boodschap. “Vindt u ook niet meneer dat het met de wereld de verkeerde kant op gaat?”. “Nou…nee” zeg ik na enig aarzelen “ik zie geen reden om dat te denken.” Verwonderde blikken. Er ontspint zich een gesprek dat bijna een half uur duurt. Bij het afscheid hoor ik dat ik de meest blijmoedige atheïst ben die ze ooit hebben meegemaakt. Ze bedanken me hartelijk voor het prettige gesprek.

‘Blijmoedigheid’ is geen beschrijving die ik meteen met mezelf in verband zou brengen, maar toen ik er over nadacht waarom ik geen reden voor pessimisme zag, bedacht ik me dat dat vooral een gevolg is van de mensen die ik in de loop van de jaren in mijn werk heb ontmoet. 

Eind jaren tachtig, toen ik als drieëndertig jarige groen als gras ‘het bedrijfsleven’ instapte had ik geen flauw benul wat dat behelsde. Ik verwachtte een wereld die bevolkt was met mensen die er ‘only in’ waren ‘for the money’. Sindsdien zal mijn beeldvorming gekleurd zijn door het feit dat wij als bureau veelvuldig werken met verenigingen en andere ledenorganisaties, maar eenmaal begonnen bij Noordam & De Vries bleek al snel dat ik mijn beeld moest bijstellen: verreweg de meeste mensen die ik al werkend heb leren kennen, hebben een andere – meer omvattende en meer positieve – motivatie. Zij werken, elk op eigen wijze, aan een betere wereld.  

fullsizeoutput_a33.jpeg

Terugkijkend op ruim drie decennia Noordam & De Vries is dat misschien wel het meest waardevolle dat werk en ervaring hebben opgeleverd: de vaststelling dat er in Nederland – en wereldwijd – veel mensen zijn die met hart en ziel de goede zaak en het bevorderen van menselijke waardigheid nastreven. Die zich hard maken voor idealen en zich met overtuiging inzetten voor het algemeen belang. Collega Ioana, met haar Nature Desks en de Groene kaart van Amsterdam, is daar bijna dagelijks een sprekend voorbeeld van.

We zouden willen dat we tijd hadden om een persoonlijk gesprek aan te gaan met al die mensen die we al werkend hebben leren kennen. Om ze te bedanken voor het plezier, de inspiratie en de inzichten die ze gegeven hebben. En voor hun bijdrage aan die positieve algehele indruk, die – zo blijkt – tot blijmoedigheid kan leiden. Om praktische redenen is dat uitgesloten. Daarom doen we het zo. Langs deze weg willen we iedereen waarmee we de afgelopen dertig jaar hebben samen gewerkt daarvoor dank zeggen en oproepen om vooral door te gaan. Daar is alle reden toe. 

Als het om mensen gaat…Wij hopen ook in de toekomst mee te kunnen blijven werken aan een samenleving waarin ‘samen leven’ en menselijke waardigheid voorop staat. Hoe voorwaarts?

Blijmoedig Voorwaarts!

Hartelijke groet, 
Menno van der Velde en Ioana Biris