Noordam & De Vries adviesbureau voor organisatie en onderzoek
fullsizeoutput_a33.jpeg

blog

Commentaar, ideeën, observaties.

Bemoedigend nieuw bloed

De democratie ligt steeds meer onder vuur, het democratisch proces wordt soms willens en wetens gesaboteerd. Maar nieuwe politici van dit kaliber sterken het vertrouwen in de houdbaarheid en werkzaamheid van de democratische rechtstaat. Nu is het alleen een kwestie van afwachten of deze nieuwe kandidaten er in slagen om hun voornemen, om zich onder geen voorwaarde te laten smoren door de Haagse stolp, gestand kunnen doen. Er zal in Nederland in elk geval één kiezer zijn die de drie op dit punt nauwlettend in de gaten zal houden.

Meer lezen
Tussen de regels …

De Albanese academica Lea Ypi had zich voorgenomen om een politiek-theoretisch boek te schrijven over het concept vrijheid in de liberale en socialistische traditie. In een interview met Eva Peek (NRC), vertelt ze dat ze tijdens het schrijven merkte dat alle voorbeelden die ze gebruikte uit haar jeugd in Albanië kwamen. En dat ze, als ze over de ware aard van vrijheid nadacht, telkens aan haar grootmoeder dacht. Deze constatering leidde tot een beslissing over het schrijfproces: ‘Uiteindelijk besloot ik die filosofie gewoon achterwege te laten en te schrijven over mensen. De filosofische ideeën schemeren vanzelf door in hoe zij op de wereld reageren’.

Meer lezen
Samenleven: willen we dat wel samen?

Begin oktober gaven zowel de directeuren van drie landelijke planbureaus – Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB), Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) – als de Raad voor de leefomgeving en Infrastructuur (Rli) een dringend advies aan ‘de politiek’. De eerstgenoemden deden dat in een gezamenlijk interview in NRC. De Raad, door middel van het agenderend advies ‘Toegang tot de stad’ dat op 15 oktober online gepresenteerd werd.

Meer lezen
Het mooiste bombardement: Thank you boys…and girls.

Vijfenzeventig jaar geleden was alle hoop in West Nederland gevestigd op de geallieerden die op het punt stonden Nederland te bevrijden. Nu, vijfenzeventig jaar later, lijkt de wereld weer in oorlog en is alle hoop gevestigd op de bevrijding van een onzichtbare vijand.

Eind april, begin mei 1945, waren het de Engelse en Amerikaanse bommenwerpers die met hun voedseldroppings in het westen van Nederland een tastbare aankondiging van de op handen zijnde bevrijding vormden. Nu zijn de ogen gericht op experts en de zorgverleners die ons moeten redden door het verrichten van een wonder.

Meer lezen
‘Verbinding’ … revival van het algemeen belang?

De werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het jaar voortvarend begonnen. In februari werd gemeld dat de gezamenlijke werkorganisatie van MKB-Nederland en VNO-NCW is aangepast om klaar te zijn voor de toekomst. Vorige week werd bekend dat Ingrid Thijssen de VNO-NCW voorzittershamer overneemt van Hans de Boer.

Meer lezen
Lentegevoel en de kunst van het vragen

Altijd vreugdevol. Iets lezen dat opgevat kan worden als een vorm van morele steun, of aansluit bij ‘wat je zelf ook al dacht’. Dat overkwam me toen ik in NRC Handelsblad het artikel ‘Vragen is vakwerk’ van José van Dijck (hoogleraar Media Studie aan de UvA) las. Het stellen van goede vragen is volgens haar helemaal nog niet zo gemakkelijk – ‘Juist’, dacht ik.

Meer lezen
Beeldhouwen in de boardroom

NCD, Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren. Ik ken de vereniging niet. Associeer de naam met een sociëteit voor grijze heren die het weten. En met een wat bedaagde, serieuze sfeer. Misschien dat ik daarom zo verrast ben door de blijmoedigheid van de mevrouw van de NCD die ik aan de lijn heb. Ze belt omdat ik heb gereageerd op een LinkedIn bericht, waarin NCD Academy potentiele belangstellenden informeert over de opleiding tot toezichthouder.

Meer lezen
Potentiële leden en gevoel

Elke vereniging die nog-niet-leden wil bereiken worstelt. Hoe bereik je een eindeloos versnipperde potentiële achterban? Hoe kun je duidelijk maken dat je precies past bij de behoefte om met elkaar iets relevants in de wereld te doen? Hoe laat je zien dat het helemaal niet oubollig en suf is om dat in een vereniging te doen? Over gevoel en het aantrekken en binden van nieuwe leden. Om een idee te krijgen hoe de doelgroep ‘potentiële leden’ bereikt zou kunnen worden, ligt het in de rede om te kijken naar vormen van ‘zich verenigen’ die er wel in slagen om grote groepen mensen aan zich te binden.

Meer lezen
Actieve betrokkenheid van leden?

Hoe de branchevereniging van de toekomst er ook uit ziet; actieve betrokkenheid van leden is onontbeerlijk. Aldus Fries Heinis (algemeen directeur Bouwend Nederland) en Tim van der Rijken (algemeen secretaris VACO) in een artikel in het jubileum nummer BouwendNL 2015-1.

Meer lezen